2011. augusztus 27., szombat

Gulliver és a törpék ...

Az előző bejegyzéssel kapcsolatban (My chains are gone) jutott eszembe Gulliver története. Biztos mindenki ismeri.

"Első pillanatban nevetséges, amit Swift ír, hogy apró törpék hogyan kötözik meg cérnaszálakkal a felnőtt, erős embert annyira, hogy meg sem tud mozdulni. De felnőtt fejjel rájövünk, milyen hallatlan bölcsességet fogalmazott meg Jonathan Swift Gulliver meséjében.
Mert a cérnaszálak, amelyek miatt Gulliver meg sem tudott mozdulni, nagyon komoly kötelékek, valóságos problémák. Ha megvizsgálod, hogy melyek azok a bilincsek, amik meghatározzák az életedet, rájössz, hogy a TV, az evés, a pénz, a szex, a divat, a sikervágy, olyan dolgok, mint a cérnaszálak. Jelentéktelennek néznek ki, mégis ha nem tudod ezeket kézben tartani, akkor kiborulsz, haragos vagy, veszekszel. Sőt van, aki ezek miatt lop, csal, hazudik, hogy elérje azt, amit ezek a megkötözöttségei parancsolnak.
Óriási hatalmat gyakorolnak feletted, és mindezt észre sem veszed.
Van, akit az emberek véleménye irányít.
Sokan a legsúlyosabb bűntől sem riadnak vissza, hogy elérjék azt, amit ezek az "urak" parancsolnak.

  • Vajon nálad milyen cérnaszálak vannak, amelyek rabbá tesznek?
  • Mi miatt nem tudsz Jézus hívásának eleget tenni?
  • Mi az, ami "cérnaszálat", megkötözöttséget jelent a te életedben?"
Természetesen ezeket a kérdéseket én is felteszem magamnak, és válaszolok rá.

(forrás: Katona István: Élet a lélekben Szeminárium - Tanítások)
Az Élet a lélekben, vagy Szentlélek Szemináriumot mindenkinek tiszta szívből ajánlom, majd az aktuális rovatba beteszem az infót szeptemberben.

2 megjegyzés:

  1. Nekem erről a madár és a cérnaszál esete jutott eszembe, amit prédikációban hallottam már nem is egyszer.Találtam egy írást is ezzel kapcsolatban a Központi Szeminárium honlapján, Keresztes Szent János műve alapján a tökéletességre való törekvés témájában:

    "A próféták és Jézus is szüntelen azt hangsúlyozták, hogy nem elég jónak lenni, betartani a parancsokat, hanem Isten akaratát kell keresnünk és megtennünk. Isten akarata és a mi akaratunk pedig CSAKIS akkor egyezik meg, ha bennünk nincs semmi tökéletlenségre irányuló vágy. Isten nem akarhat, nem törekedhet tökéletlenségre, mert akkor nem lenne Isten. Tehát csakis úgy egyesülhetünk mindenben Istennel, ha nincs bennünk egy rendetlen vágy sem.A legkisebb tökéletlenség is képes visszatartani a lelket, hiszen mindegy az, hogy a madár kötéllel vagy cérnával van megkötözve a földhöz, egyik esetben sem tud fölszállni, míg el nem szakítja a kötelet/cérnát. Ha valaki sokat beszél, vagy kissé is ragaszkodik valamihez, valakihez, legyen az személy, ruha, könyv, vagy szoba; ha az ételeket egy bizonyos módon elkészítve szeretni; szeret társalogni; szeret mindent hallani, tudni, s más ilyen dolgok, ha szokássá válnak, akkor óriási akadályok a tökéletesség útján."

    A teljes írás itt olvasható: http://www.kpi.hu/elindulas_a_tokeletesseg_utjan.html

    VálaszTörlés
  2. Még jó, hogy van tisztítótűz, különben igencsak bajban lennénk...

    VálaszTörlés