2011. október 25., kedd

"Őrizd meg szellemi frissességed! Vonulj be szerzetesnek!" - cikk egy (általam nem támogatott) honlapról

Számos felmérést végeztek már, hogy mivel lehet minél jobban megőrizni szellemi frissességünket. A sok vizsgálat rengeteg különböző módszert és eredményt hasonlított össze, régieket tesztelt, és rátalált újakra is. Ezek közül az egyik legmeglepőbb a kolostorokban végzett kutatás eredménye.

A sok agyfrissítő módszer közül nézzük most ezt!


Szellemileg fittebbek az apácák!
A szerzetesek és apácák körében végzett felmérés kimutatta, hogy körükben sokkal ritkább a szenilitás és az időskori demencia. Ha jelentkezik is, a szokásosnál később, és enyhébb formában. A vizsgálat a 70 év feletti kolostorlakókra terjedt ki, és szép számmal voltak köztük, akik már a 100 évet is túllépték. Az időskorral járó betegségek jóval ritkábbak voltak köztük, mint az átlag „földi halandók” körében, és elsősorban szellemi, lelki frissességüket őrizték meg teljes épségben. A jellemzően időskori betegségek, mint az Alzheimer-kór, vagy a szenilitás, elbutulás előfordul ugyan köztük is, de csak elvétve.


A magyarázat:
A kutatók egyszerű magyarázatot adnak arra, miként lehetséges ez. A legtöbb időskori szellemi megbetegedésnek elsősorban a rossz táplálkozás következtében kialakult keringési zavarok, másrészt a rengeteg civilizációs stressz az oka, ehhez járul még a lelki élet szinte teljes elhanyagolása, és az a sok negatív érzés, amit a modern társadalmak rendkívül egoista beállítottsága miatt betegíti meg az emberek lelkét. A szerzetesek és apácák ezek legtöbbjétől védve vannak, ha nem is teljesen, hiszen tökéletes elzártság azért ritka manapság.

A kolostori életet választók mindannyian egyetértettek a következő megállapításokkal, amelyek a felmérés szerint szellemi és lelki frissességükhöz segítette őket:
  • Szerény de mindig friss táplálék (ez nem feltétlenül vegetáriánus(!), ám a mértékletesség kötelező)
  • Élvezeti szerek tilalma (tudjuk, a cigaretta, kávé, drogok, alkohol… na jó, ez utóbbi alól van ritka kivétel, de pl. a vörösbor kis mértékben gyógyszer…)
  • Anyagi javakról való lemondás (a civil élet egyik legnagyobb stressz forrása az örökös pénzhajhászás)
  • Munka, munka, munka! A folyamatosan végzett hasznos munka, amelyhez minden nyugodt feltétel biztosítva van a lelki és szellemi egészség egyik fő forrása. (a tétlenség és lustaság pedig a leépülés egyik legalapvetőbb oka)
  • Törődés másokkal és önmaguk háttérbehelyezése. A figyelem, amit másoknak szentelünk ébren tartja a szellemet.
  • Jókedv, bizalom, békesség, alázat és hit. (ezek hiánya pedig a lelki öngyilkosság)
  • Mindennapi szellemi tevékenység (vannak ugye a kötelező elmélkedések, olvasmányok, imák…)
Természetesen mindenki nem lehet szerzetes, és a kolostorok nyugodt, zárt világa sem elérhető mindenkinek (ami természetesen nem is baj, hisz’ így van rendjén), ám arra mindannyian törekedhetünk, hogy a szemléletet magunkévá tegyük, és időnként akár rövidebb időre el is vonulhatunk valamelyik kolostorba, ahol szívesen látják a külvilágból érkező lelki és szellemi pihenésre vágyókat.

(forrás: harmonet.hu )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése