2011. szeptember 1., csütörtök

Názáret - (fél)év Homokkomáromban

Szeretettel ajánlom a Nyolc Boldogság Katolikus Közösség alábbi lehetőségét fiatalok számára:

„Názáret rejtettségében”

„Akkor hazatért velük. Elment Názáretbe, és engedelmeskedett nekik. (Máriának és Józsefnek) …Jézus pedig növekedett bölcsességben, korban és kedvességben Isten és az emberek előtt.”
Lk 2, 51-52

Szeretnél életedből hat hónapot Istennek szentelni?

imádságban
munkában, tanulásban
közösségi életben?…

Több éve fogadunk be olyan fiatalokat házunkba, akik szeretnének hat hónapot eltölteni, hogy felkészüljenek élethivatásukra, a társadalomban rájuk váró feladatokra és a keresztény tanúságtételre.


Kire vár ez a hely?

– Mit akarok az élettől? És az élet mit akar tőlem? –
Választ keresel életed nagy kérdéseire?

Amennyiben 18 és 37 év közötti fiatalként szeretnél hosszabb vagy rövidebb időt eltölteni az Úrnak szentelve, olyan életformában és közösségben, amely Őbenne valósul meg, akkor szeretettel várunk egy vagy akár hat hónapra Homokkomáromi házunkba.

Közösségi életünkbe bekapcsolódva velünk együtt imádkozhatsz, dolgozhatsz és egy, a számodra kialakított képzésen vehetsz részt azért, hogy mind külsőleg, mind belsőleg támogatva lehetőséged legyen felismerni és megérteni Isten akaratát az életedben és időt adva neki és magadnak, befogadhasd kegyelmét, mely formál és alakít.

Adott esetben akár készülhetsz egy szentség fogadására is, mint például a bérmálás, vagy a keresztény házasság. Illetőleg lehetsz egy fordulat után, amikor szeretnél meggyökerezni vagy éppen megújulni keresztény életedben.


A Názáret-év

Rövid történet

Több mint tíz évvel ezelőtt fiatalok kerestek meg minket azzal a vággyal, hogy szeretnének egy bizonyos időt eltölteni a közösségben lelki életük elmélyítése céljából vagy, mert általában tanulmányaik végén egy fontos döntés meghozatala előtt álltak.
A Közösség külföldi házaiban már működött az úgynevezett „Szeretet-iskola”, ami segítséget nyújtott a hasonló kérdésekkel küzdő fiatalok számára.

Ezektől inspirálva 1997. októberében kilenc „növendékkel” megindítottuk, akkori nevén, a Szeretet-iskolát. Később, látva és megtapasztalva a befogadott fiatalok életében végbemenő változásokat, az „iskola” nevét Názáret-évre újítottuk, amely kifejezi azt, ahogy ezek a fiatalok a Közösséggel létrejövő új lelki családjukban, Jézus názáreti rejtettségében, imádkozva és munkálkodva növekedhetnek a szeretetben.



Statisztika

Egy egyszerű statisztikával szemléltetjük azt, hogy a kezdetektől napjainkig hányan vettek részt, és az itt eltöltött időnek milyen további gyümölcsei voltak.

Eddigi résztvevők száma: 58 fő
Ebből:

Lány 34 fő Fiú 22


Házaspár 1 (2 gyermekkel)

Ebben a létszámban volt 4 fő szerzetes és egy szeminarista is, akiket rendi elöljárójuk, vagy a szeminárium küldött el hozzánk.

Gyümölcsök:
Szerzetes lett: 4 fő
Pap lett: 2 fő
Megházasodott, és szentségi házasságot kötött: 5 fő
Jelenleg 2 jegyes van közülük
A Nyolc Boldogság Katolikus Közösségbe 10 fő lépett be

A Názáret-idő ma

A Názáret-idő a homokkomáromi ház egyik apostoli szolgálata. Tagjai meghatározott időre érkeznek a közösségbe február 1-jétől július végéig, amikor ingyenesen és szabadon Istennek szentelik azt az időt, melyben a Nyolc Boldogság Katolikus Közösség életmódja, és a Homokkomáromi ház házirendje szerint élnek.
Egyúttal megszakítják a világban végzett munkájukat, és esetleges apostoli szolgálatukat azért, hogy teljes emberként „belevethessék” magukat az imádságba, és a testvéri életbe.
A Názáret-időben résztvevő elkötelezi magát arra, hogy részt vegyen a ház testvéri-, liturgikus-, és imaéletében, valamint szolgálataiban (apostoli szolgálatokban, evangelizációban és missziókban is).

A Názáret-idő tagjai anyagilag függetlenek, melynek további részletei a házirendben találhatók.


Názáret-hónap

A Názáret-hónap azoknak a fiataloknak szól, akik nem tudnak 6 hónapot eltölteni a közösségben, de szeretnének időt adni Istennek és maguknak. A Názáret-időhöz hasonló lelkületben a számukra egy hónapra tudunk erre lehetőséget biztosítani közösségünkben.
Mit ajánl a Közösség a Názáret-időben?
– Ahol növekedhet benned Jézus, és Te Őbenne... –

A Názáret-időben résztvevőkkel testvéri közösségben – názáreti Szent Család példájára – egy új lelki család születik meg, amelynek minden egyes tagja ajándékká válik a másik ember számára.



Názáreti mindennapok

Betekintés a napi programba

Liturgikus ima:
A közösségi imádságok és a liturgikus imaórák életünk legalapvetőbb részét képezik. Intenzív szentségi és liturgikus életet élünk sokat merítve a karmelita lelkiségből.
Lelkünk mindennapi tápláléka a Szentmise, életünk forrása az Eukarisztia.

Belső ima:
A Közösség kápolnájában naponta egyénileg egy órát töltünk a Szentségi Jézus jelenlétében. Ezen kívül egyéni időben is van lehetőség Szentségimádásra.

Lelkünk oázisa a pusztaság:
„Azért íme, én majd magamhoz édesgetem, és kiviszem a pusztába, hogy szívére beszéljek;” (Oz. 2,16)
Havonta egyszer egy sivatagos napot tartunk, amit teljes csendben töltünk. A „sivatag” Istennel való találkozás helyévé válhat, lelkünk oázisára találhatunk benne.

Máriás lelkiség:
Mária iránti gyermeki szeretetünket és az Ő anyai közbenjárásába vetett bizalmunkat növeli személyes felajánlásunk, a rózsafüzér közös péntek és szombati, valamint egyéni imádkozása is.
Bekapcsolódunk a Mária kegyhely pasztorációs feladataiba, tesszük ezt különösen minden hónap 13-án, a Magyarok Nagyasszonya-templom engesztelő napján.

Lectio Divina:
Isten igéjének olvasása. Naponta szánunk időt a Szentírás olvasására.

Szolgálat:
„Krisztust utánozva, Aki maga is keze munkájából élt Názáretben, alávetik magukat a munka törvényének. Tudatában kell lenniük annak, hogy a munka is eszköz a Krisztus megváltói művéhez való társulásra"

Apostoli szolgálatokat, ifjúságpasztorációt, evangelizációt végzünk, emellett iskola- és más missziós tevékenységeket is. Lelkigyakorlatokat szervezünk és vendégeket fogadunk.
Ezen kívül még a házi munkákat és karbantartásokat is magunk végezzük. (konyha, mosás, takarítás, parkrendezés… stb.)

Étkezések:
Az étkezéseink és az azt követő mosogatások általában közösek, ami egy lehetőség arra, hogy közben vidáman megosszuk egymással a velünk történteket vagy adott esetben bátorítsuk egymást. Lelkigyakorlatok alatt pedig alkalmat nyújtanak a vendégszeretet gyakorlására. Hetente egyszer, péntekenként, kenyéren és vízen böjtölünk.

Pihenőnapok és egyéni idő:
A vasárnap és a hétfő délelőtt pihenőnap. Ilyenkor szabadidős tevékenységeket folytatunk akár egyénileg, akár közösen.
Lehetőség van sportolásra, filmnézésre, játékra, egyéni vagy közös imákra, megosztásra vagy akár magányra, olvasásra, sétára… stb.


Képek

A heti- és napirend

Kis Triduum
Személyes és közösségi imában kísérjük a Szent Három nap (Nagyhét nagycsütörtök, -péntek és –szombat) eseményeit, így Krisztus misztériumának megélése hétről hétre segít bennünket elmélyülni az Egyház életében.
Csütörtökön éjfélig tartó virrasztással. Pénteken silentiummal és böjttel, melyek külsőleg segítenek bennünket abban, hogy újra meg újra bekapcsolódjunk a nagypénteki eseményekbe.
Szombat este a feltámadást bizánci liturgiával, valamint liturgikus táncokkal ünnepeljük meg.

Egy egyszerű hétköznap:


Liturgia

6:40 Laudes
7:30 Lectio
Du. Szentségimádás (1 óra)
17:30 Vesperás
18:00 Szentmise
~20:00 Kompletórium


Étkezés, szolgálat

7:15 Reggeli
8:00 Szolgálati idő
13:00 Ebéd
14:00 Szolgálati idő
~19:00 Vacsora
~20:30 Silentium, egyéni idő


Názáreti-iskola

A Názáret-időben nem csak a tanításokon keresztül gyarapodhatsz. A heti egyszeri alkalmakon túl, nap mint nap a szeretet iskoláját járhatod…

Lehetőséget biztosítunk hetente egy nap lelki-képzésre, melyen a Názáret-időben résztvevő a Közösség által összeállított tematika alapján hallgathat előadásokat.

A NyBKK lelkiségének fontosabb jellemzői
(Lectio Divina, szemlélődő életmód, belső ima, liturgia, liturgikus táncok)
A Lumen Gentium V. fej: „Az életszentségre szóló egyetemes meghívásról az Egyházban.”
(család, szerzetesség, papság, tisztaság, engedelmesség, szegénység)
Az Egyház a mai világban.
(II. Vatikáni Zsinat története, II. János Pál pápa munkássága, teológiája, Bevezetés a Katekizmusba)

A képzés a következők szerint épül fel:

  • egy-egy megadott témának az egyéni tanulmányozása
  • osztozás, beszélgetés a Názáret- idő felelősével
  • tematika szerinti előadás meghallgatása

A közösségen belül évente két lelkigyakorlaton lehet részt venni, ebből a Hivatástisztázót javasoljuk. Ezen kívül lelki kísérőt ajánlunk mindenki számára.


TANÚSÁGTÉTELEK és bővebb infó:

http://nyolcboldogsag.hu/portal/?q=nazaretev

Nyomtatóbarát változat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése