2011. szeptember 2., péntek

Hivatástisztázó programok 2010-2011

Hivatástisztázó programjaink 2010-2011

Élethivatásunk felfedezése nem mindig egyszerű. Manapság nem könnyű elköteleződni a házasság irányában sem, de azok, akik papi vagy szerzetesi hivatáson gondolkodnak azoknak talán még több külső és benső nehézséget kell legyőzniük. Hivatástisztázó programjainkra olyan fiatalokat várunk, akikben megfogalmazódott egy vágy valami többre, de még nem látják, hogy mi is az. Várjuk azokat is, akik kifejezetten a papi vagy szerzetesi hivatás kérdésével foglalkoznak.

I. Általános hivatástisztázás
Íránytű -hivatástisztázó kurzus
Kétheti rendszerességgel találkozunk kereső fiatalok csoportjával, akik még nem látják világosan, hogy mi is az ő hivatásuk. Az ő kérdésük "Merre vezet az utam? Házasság vagy szerzetesség, esetleg papság?" A találkozások során átbeszélgetünk olyan fontos témákat, mint önismeret, istenismeret, családos hivatás, papság, szerzetesség lényege, megkülönböztetés, döntés stb. A műhely sorozat októberben indul és májusban ér véget. A kurzust különböző (Nyolc boldogság, Ferences, Iskolanővér, Szociális testvérek és Jezsuita) közösségekbe tartozó szerzetesek és szerzetesnők együtt vezetjük. Az alkalmak a Sapientia Szerzetesi Főiskolán kerülnek sorra.
A programról többet itt.
Beszélgetés egy szerzetessel
Vannak dolgok, amiről nehéz beszélni. Olyan kuszának és furcsának érzi magát az ember. Félelmek és örömök váltakoznak, amikor az a kérdés előkerül, hogy mi is az én élethivatásom? Mit vár tőlem az Úr? Hogyan is lehetnék boldog? Valami többre vágyom, de mégis mi is az pontosan? Miért is vagyok nyugtalan? Család, vagy talán az egyházmegyés papság vagy szerzetesség? De normális vagyok egyáltalán, hogy ilyenek jutnak eszembe?
Sokkal több fiatalban merülnek fel ilyen kérdések, mint gondolnánk. Egy nagy lépés lehet előre, ha valakivel beszélni kezdünk erről. Ha kimondunk dolgokat, már világosabban kezdünk látni és talán még valami értelmeset is hallhatunk egy másik embertől, aki már átment hasonló megkülönböztetésen.
Koronkai Zoltán jezsuita hivatásgondozó szívesen áll rendelkezésedre egy-egy beszélgetésre vagy elektronikus levélváltásra.
Több információ és elérhetőség itt.
8 napos szent ignáci Hivatástisztázó lelkigyakorlat
Szent Ignác szerint a lelkigyakorlatok egyik legfontosabb alkalmazási területe a választás. Persze Ignác a 30 napos lelkigyakorlatot tartotta erre a legalkalmasabbnak, de 8 nap alatt is sok minden történhet. Megfelelően előkészítve nagy életdöntések is hozhatók. De minden esetben egy komoly lépéssel közelebb juthatunk a döntéshez és elmélyül a Jézussal való kapcsolatunk.
Személyesen kísért lelkigyakorlatok az év bármely részében

Minden keresztény hivatás gyökere az Istennel való kapcsolat. Ha Jézussal való barátságom elmélyül, akkor könnyebben meghallom az Ő hívó szavát is. Személyesen kísért lelkigyakorlatok kiváló lehetőséget adnak istenkapcsolatunk elmélyítésére és a hívás világosabb meghallására. Két lelkigyakorlatos házunk (Dobogókő, Püspökszentlászló) számos lelkigyakorlat hirdet meg. Ezeken kívül személyesen is meg lehet keresni jezsuitákat egyéni lelkigyakorlatos kéréssel (pl. Vízi Elemér SJ, lelkigyakorlat kukac manreza.hu, Nemesszeghy Ervin SJ).

Önkéntes év (JEV)

Lehetőség van külföldön eltölteni egy évet önkéntes szolgálatban. A jezsuiták által szervezett program során különböző országokból származó fiatalok kis közösségekben élnek. Napjaikat munkával töltik. Valamilyen szociális szolgálatot végeznek, szegényekkel foglalkoznak. A fiatalok lelki fejlődését jezsuita atyák és munkatársaik segítik. Az önkéntes év igen jó alkalom szokott lenni fiatalok számára, hogy az élet mélyebb értelmére rácsodálkozzunk és emberségükben, hitükben növekedjenek és ezáltal hivatásukat is tisztábban lássák.

Részletek: itt.

II. Hivatástisztázó programok olyanoknak, akik a jezsuita rend iránt érdeklődnek
Forum Ignatianum
Havi rendszerességgel találkozunk olyan fiatalokkal, akik kifejezetten a jezsuita rend iránt érdeklődnek. Ezek a találkozások lehetőséget kínálnak az ignáci lelkiség jobb megismerésére. Minden találkozás egyben alkalom a közös imádságra is.
Jezsuita hivatások napja

A Jézus Társasága minden szentjeinek ünnepéhez (november 5) kötődően szerte a világon imádkoznak jezsuita hivatásokért.

Nyílt nap a jezsuitáknál, 2010. május 14. szombat

Az érdeklődők rövid betekintést nyerhetnek életmódunkba, megismerhetik küldetésünket és képzési rendünket. Találkozhatnak jezsuita szerzetesekkel a rend Sodrás utcai novíciátusában.

Részletek itt.

"Montserrat" jelölt és hivatástisztázó ház
A jezsuiták 2008 őszén új közösséget hoztak létre olyan fiataloknak, akik már eldöntötték, hogy jezsuiták szeretnének lenni, vagy komolyan foglalkoznak a megkülönböztetéssel hivatásukat illetően. A közösség tagjai napjaikat egyetemi tanulmányokkal vagy munkával töltik, miközben közösségben élnek, és elmélyülnek az ignáci lelkiségben.
A közösséget Montserrat háznak nevezzük, utalva arra a hasonlóságra, ami a közösség tagjai és Szent Ignác élete között található. Megtérése után ugyanis Ignác elhagyta a szülői házat, Montserrat zarándokhelyre érve levetette nemesi ruháját, és az evangéliumi tanácsok útjára lépett, és innen indult el Manrézába, a "novíciátusa" helyére. A jelöltházban lévő fiatalok is egy hasonló átmeneti, de nagyon fontos felkészülési időszakot töltenek a Montserrat házban, Budapesten a Horánszky utcában.
Részletek itt.
A Horánszky utcai felújjítási munkák miatt 2010-2011 évben a Montserrat ház szünetelt. 2011 őszén tervezzük az újraindítást.

forrás: http://www.parbeszed.com/main.php?folderID=1871&articleID=9808&ctag=articlelist&iid=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése