2011. szeptember 5., hétfő

Hogyan tisztázhatom a hivatásomat?


Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Ha látom, hogy „nyugtalanitó jelek”vannak az életemben, érdemes elkezdeni egy komolyabb megkülönböztetési folyamatot, mely során el lehet jutni egy megalapozott döntésre. Vannak alap eszközök, amik ebben segíteni tudnak:

Kérdezd meg Istent! Avagy az ima. Hivatásunk Istentől jön, ezért a legfontosabb Vele mély kapcsolatban lenni, hiszen csak így hallhatjuk meg az Ő személyes hívását. Gyakrabban menni misére, rendszeresen gyónni, a mindennapi imát komolyabban venni. Kérni újra és újra, hogy Isten vezessen a Szentlelke által. Olvasni a Szentírást, főleg az Evangéliumot nagyon fontos, hogy Jézust jobban megismerd és megszeresd. Az imaélet elmélyítésében, és új imaformák felfedezésében nagy segítségedre lehet egy lelkigyakorlat, különösen a személyesen kísért egyéni lelkigyakorlat.

Ismerkedj! Szerezz minél több reális ismeretet a komolyan szóbajöhető alternatívákról. Könyvek, az Internet mellett komoly személyes beszélgetés házaspárokkal, szerzetesekkel, papokkal rendkívül hasznos lehet. Hivatásukat szépen megélő családosokkal, papokkal, vagy szerzetesekkel való beszélgetés mágnesként hathat ránk, hogy mi is a helyünkre kerülhessünk. Szentek, főleg rendalapítók, életét tanulmányozni szintén nagyon hasznos. Bennük ragyog fel legtisztábban egy életforma igazi arca.

Vezess lelki naplót! Légy figyelmes az érzelmeidre, vágyaidra, gondolataidra.Jegyezd fel a lelki tapasztalataidat, a különböző döntési alternatívákkal kapcsolatos benyomásaidat, érzéseidet, vágyaidat. Pár hónap múlva visszatekintve nagy segítségedre lehet ez, hogy kirajzolódjon előtted egy világosabb kép arról, hogy mire is hívhat az Úr.

Keress lelki kísérőt! Megkülönböztetési, döntési helyzetben különösen fontos, hogy legyen melletted egy lelki ember, akivel rendszeresen megoszthatod a benső tapasztalatodat, aki imádkozó és józan, segít eligazodni a különböző benső megmozdulások között. A döntéseket persze neked kell meghozni, de egy külső szem segíthet abban, hogy felismerd a hiteles és nem hiteles motivációidat. Így könnyebben elkerülheted a tévedés veszélyét.

Próbáld ki magad! Ha azon gondolkodsz, hogy életedet hogyan szentelheted mások szolgálatára (minden élethivatás erről szól, akár családos, papi vagy szerzetesi!) érdemes kicsiben elkezdeni. Keress valamilyen szolgálat, önkéntes munkát, karitatív tevékenységet, ami mások segítéséről szól, és amit rendszeresen tudsz végezni.

Vegyél részt hivatástisztázó programokon! Számos szeminárium és szerzetesrend ajánl fel hivatiástisztázó programokat (pl. nyílt napok, lelkigyakorlatok, hivatástisztázó kurzus stb.). Ezek alkalmak arra is, hogy hozzád hasonló hivatásukat kereső fiatallal találkozz.

Légy türelmes! Nem kell kapkodnod. A döntéshez idő kell. Meg kell érlelődnie. Sose kapkodj. A sietség nem jó tanácsadó.

Ne félj! Légy bátor! Merj dönteni!

Egy Szent Ignáci hivatástisztázó lelkigyakorlat remek segítség lehet döntési helyzetben. Ignác kiváló módszereket ajánl a választáshoz.

Ne húzd végtelenségig a döntést. Tökéletes biztonságod sosem lesz. Nincs 100%-os bizonyosság, ahol nincs semmi kockázat. Ha mindig csak halogatod a döntést, az is egy döntés – és előbb utóbb látod, hogy bizony nagyon gyenge döntés. Minden jó döntéshez szükség van a hitre. Isten az, aki vezet, bízhatsz Benne, hogy melletted fog állni minden körülmények között. A Bibliában több mint 300-szor fordul elő: „Ne félj!” Bízzál, Isten valóban jó és nem hagy el! Rábízhatod magad arra, amit az Ő hívásának ismersz fel, Ő megadja az erőt is a követésre.

(forrás: http://www.jezsuita.hu/hivatas/hivatastisztazas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése