2012. január 20., péntek

A kísértések elleni harcról ...

Keresztény életünkben gyakran kell harcolnunk kísértések ellen. Szent Pál maga tanít, hogy milyen fegyverzetet használjunk:

"Öltsétek föl az Isten fegyverzetét, hogy a sátán cselvetéseinek ellenállhassatok. Nem annyira a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen. Ezért öltsétek fel az Isten fegyverzetét, hogy a gonosz napon ellenállhassatok, és mindent legyőzve megtarthassátok állásaitokat. Így készüljetek föl: csatoljátok derekatokra az igazság övét, öltsétek magatokra a megigazulás páncélját, sarunak meg a készséget viseljétek a békesség evangéliumának hirdetésére. Mindehhez fogjátok a hit pajzsát, ezzel elháríthatjátok a gonosz minden tüzes nyilát. Tegyétek fel az üdvösség sisakját, és ragadjátok meg a lélek kardját, vagyis az Isten szavát. Minden alkalommal imádkozzatok a Lélekben könyörögve és imákat mondva." (Ef 6,11-18)

Nézzük meg lépésről-lépésre, hogy mire tanít az apostol!

1. Nem a vér és a test ellen, hanem a gonosz szellemek ellen. Tudatosítanod kell, hogy a kísértés mögött olyan valaki áll, aki saját akaratából úgy dönt, hogy téged a rosszra csábít. De nem azért - mint gondolhatnád - hogy tiltott örömöt okozzon neked, hanem a legapróbb csábítással is arra törekszik, hogy lelkedet a kárhozatra juttassa. Ezért, amiről azt gondolod, hogy végül is apróság, és neked jól esik, arra tekints úgy, mint egy lépés a szakadék felé.

2. Ha kísértést észlelsz, öltsd fel a fegyverzetet, ami a következőkből áll:

csatold derekadra az igazság övét - a sátán a hazugság atyja. Minden, amit mond, hazugság. Ez jusson eszedbe, amikor a kísértés alkalmával valaki azt súgja benned, hogy ezt még elkövetheted, ez még nem nagy bűn, nem okoz bajt. Hazugság ez, és hazugság az is, ha azt mondja, hogy úgysem fogsz tudni ellenállni a végtelenségig. Hazugság, ha azt mondja, hogy ennyi neked is jár, megérdemled. Amikor kísértés lep meg, ne higgy a belső gondolataidnak, mert azok nem tőled jönnek.
öltsd fel a megigazulás páncélját - a keresztségben, kicsiny gyermekként, elnyerted a megigazulást. Ez páncél körülötted. Isten kegyelme működik az életedben, ha ezt a páncélt folytonosan megújítod a szentségek vétele által. A heti-kétheti szentgyónás, a napi áldozás, mind lelked védelmét erősítik és a kísértések erejét gyengítik. Ha nehéz kísértéseid vannak, járj el gyakran misére, és teljes figyelemmel állj Isten előtt! Tedd az oltárra harcaidat, és az áldozásban fogadd magadba Őt, aki megerősít!
sarunak a készséget a békesség evangéliumának hirdetésére - fontos a saru, ami azt jelképezi, hogy nem ragadsz le a kísértésnél, nem zárkózol bele a problémáidba, hanem mész előre, hirdeted az evangéliumot. Van olyan pillanat, amikor egyszerűen nem kell foglalkozni a kísértéssel, csak folytatni kell, amit éppen csinálsz, és a kísértő fel fog hagyni a támadással.
a hit pajzsát a gonosz nyilak elhárításához - a hitedet pajzsként használhatod. Amikor elbizonytalanodsz, emeld fel ezt a pajzsot, hadd lássa a kísértő, hogy fel vagy készülve a védekezésre. Kísértésben vess keresztet, és kezdd el mondani a Hiszekegyet! Lassan és tudatosítva minden egyes gondolatát. A Hiszekegy megvallása nem csak egy szöveg ismétlése, hanem cselekedet: elköteleződsz Isten mellett, igent mondasz rá, és ezt ki is nyilvánítod.
vedd fel az üdvösség sisakját - gondolj gyakran az üdvösségre. Töltse el fejedet, gondolataidat az eljövendő világ várása. Tudatosítsd, hogy ezen a földön nincsen maradandó hazád, hanem minden cselekedetednek a földi halálod utáni életedre kell irányulnia. Ha erre gondolsz, mielőtt elkövetnéd a bűnt, könnyebb lesz a jót választani, amiért jutalom vár.
és legyen a kezedben a Lélek kardja, azaz az Isten szava - legyen nálad mindig Biblia. Kísértés idején, ha olvasni kezded, megkönnyebbülsz majd. Gondolataidat újra Isten országa tölti el. És ahol Isten van, ott más számára nincs hely.
Öltsd fel a fegyverzetet!


3. Végül: minden alkalommal imádkozz a Lélekben! - A keleti atyák gyakran mondják, hogy kísértésben tudatosítsd Isten jelenlétét. A kísértő ugyanis pont ezt akarja elfeledtetni veled. Feledtetni, hogy van Isten, aki lát, hogy van túlvilág. Ezért erőd megfeszítésével gondolj Istenre! Hívd segítségül, és szemléld őt, ahogy téged lát ebben a helyzetben. Látja a nehézségedet, látja a küzdelmedet és megsegít.

Ne félj a kísértéstől. Hiszen a kísértés nem bűn. A bűnt csak tudva és akarva tudod elkövetni. A sátán adja az indíttatást, de ha egyszerűen nem teszed meg, akkor tehetetlen. A bűn az akaratod által jön be az életedbe.

Érdemes küzdened, mert ha kiállod a kísértést, lelked megtisztul és fokozatosan megerősödik, a kísértések gyengülnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése